Over het coronavirus (COVID-19)

Wat is het?

Een virus is een niet levend organisme wat erfelijk materiaal bevat en zit verpakt in een eiwitomhulsel. Het heeft een levende gastheercel, bijvoorbeeld die van de mens, nodig en kopieert zich. Het coronavirus ( COVID-19) verspreidt zich via druppelinfectie. Dat betekent dat het via hoesten en niezen wordt overgedragen. Ook hergebruikte zakdoeken, handen waarop geniest/ gehoest wordt, kunnen het virus verspreiden. Het virus “kaapt” een cel en kopieert zich. Het coronavirus veroorzaakt bij gezonde personen verkoudheidsklachten zoals keelpijn en hoesten, lichte benauwdheid, koorts en duurt niet langer dan één a twee weken. Mensen met een goede gezondheid doorstaan dit virus doorgaans zonder problemen. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem door bijvoorbeeld medicijngebruik, leeftijd of ziekte kan ieder virus, dus ook het coronavirus, een zwaardere impact hebben. We zien dat het coronavirus de longen aantast en dat kan voor problemen zorgen bij mensen met een zwakke gezondheid. Aangezien het coronavirus een voor de mens nieuw virus is, heeft niemand hier een adequaat reagerend immuunsysteem tegen. Dit zorgt ervoor dat het verloop in sommige gevallen ernstiger kan zijn. Het sterftecijfer ligt wereldwijd op 3,4 %. Een gewoon griepvirus heeft, ter vergelijking, een gemiddelde sterftecijfer van 1%. Hierbij dient opgemerkt te worden dat niet van iedereen bekend is wie er besmet is (geweest). Dit percentage heeft alleen betrekking op de geregistreerde besmettingen. In werkelijkheid ligt dit percentage lager.

Wat kun je doen?

Het RIVM geeft tips om te proberen te voorkomen dat je het virus krijgt of verspreidt. Blijf het RIVM daarom volgen en houd je aan de aanbevelingen. Naast voorkomen dat je het virus krijgt, is het ook verstandig je immuunsysteem te ondersteunen. Zorg daarom voor:

  • Goede lichamelijke barrières (eet minder/ geen gluten, kaas en suiker. Neem juist wel veel prebiotische groenten (zoals pastinaak, aardpeer, pompoen, prei, knoflook en zeewier).
  • Zorg voor een optimaal cellulair immuunsysteem door vitamine C ( 3000 mg verdeeld over de dag), een orthomoleculaire multi, extra vitamine D3 of levertraanoliecapsules, zink (zonnebloempitten) en omega 3 (zalm, haring, sardientjes, ansjovis, chiazaad of een algensupplement)
  • Zorg voor rust en ontspanning. Ga op tijd naar bed ( regelmatig bioritme), vermijd fel licht in de avond, voorkom stress en heb je toch stress, zorg ervoor dat je dan ook weer ontstresst (bijvoorbeeld met body-mind-technieken, wandelen)
  • Drink geen alcohol of fruitsmoothies (met meer dan 2 stuks fruit). Alcohol en fructose belasten je lever.
  • Ga niet naar druk bezochte plaatsen. Werk indien mogelijk vanuit huis.

Bij ziekte ondersteunend voor je immuunsysteem:

  • Verhoog de hoeveelheid vitamine C (ascorbaat met bioflavonoïden) naar ieder uur 1000 mg.
  • Voeg paddenstoelen (shiitake, maitake, cordyceps) toe aan je menu. Glucanen hebben een antivirale werking.
  • Eet zelfgemaakte biologische kippensoep ( bottenbouillon lang laten trekken, veel groenten, paddenstoelen, kurkuma, gember, zwarte peper, knoflook en verse peterselie).
  • Leg de nadruk op drinken (1,5 liter/dag) en niet zozeer op eten.
  • Luister naar je lichaam. Geen honger? Dan hoef je niet veel te eten. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam dat het bij ziekte niet wil eten.
  • Doe ademhalingsoefeningen, adem in 4 tellen diep in naar de buik en adem uit (hoesten niet onderdrukken). Adem vervolgens diep en rustig in naar de flanken en adem uit (hoesten niet onderdrukken).
  • Neem rust maar lig niet de hele dag in bed. Probeer tussendoor wat te lopen/ doen en ga ook goed rechtop zitten tussendoor. Houd overdag de gordijnen open om het bioritme niet te verstoren.
  • Neem een astragalus supplement. Deze bevat naast het antivirale astragalus ook shiitake en eleutheroccus. Bij een longontsteking kan cordyceps heilzaam zijn en sambucus nigra vermindert het vermogen van het virus zich te kopiëren.
  • Neem alleen paracetamol (en geen NSAID zoals ibuprofen) als de koorts hoger wordt dan 40 graden ( koorts is een gezonde reactie op het virus en wil je niet onnodig onderdrukken).
  • Doe je best anderen niet aan te steken. Laat boodschappen bezorgen tot aan de voordeur, ga niet onnodig naar de huisarts ( daar komen juist mensen met een zwakke gezondheid) en verzet je afspraken.
  • Krijg je het erg benauwd, blijft de koorts langdurig boven de 39 graden, neem dan contact op met je huisarts.
  • Besef dat het doorstaan van een virusinfectie je uiteindelijk alleen maar sterker maakt.

(Tekst: met dank aan collega C. van Schendel)

 

 

*Bestellingen van alle genoemde supplementen kun je met korting doen bij leveranciers waar Goed Beter Gezond goede ervaringen mee heeft. Kortingscodes staan op deze website vermeld (shop). Of stuur een bericht om hierbij hulp te krijgen.

*Zeer zuivere, vloeibare Omega 3 olie (visolie) kunt je voor een aantrekkelijke prijs in de shop  bestellen of in de praktijk kopen.

Praktijk Goed Beter Gezond www.goedbetergezond.nl

info@goedbetergezond.nl  of m.06-2171130