Chronisch ziek zijn en goede voeding
Als vrouw kun je ook te maken krijgen met chronische klachten. Hierbij gaat het niet zozeer om bijvoorbeeld energieverlies van een paar dagen of zelfs een paar weken; in plaats daarvan heb je misschien te maken met een ziekte als artrose, endometriose, multiple sclerose of bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. Misschien heb je ooit de diagnose kanker gekregen. Naast het proces dat je hebt doorlopen in de reguliere geneeskunde, is het ook heel belangrijk om te blijven letten op je voeding.
Gezonde voeding kan het leven met een chronische klacht of ziekte draaglijker maken. Je moet immers je lichaam van voldoende energie voorzien zodat je zoveel mogelijk alles kan blijven doen wat je eerst ook kon.
Maar ook in de preventie van chronische ziekten speelt gezond eten een grote rol. Door te letten op wat je eet en welke voedingsstoffen je binnenkrijgt, kan je je lichaam beschermen tegen bepaalde ziektes.
Artrose
Volgens het Reumafonds hebben bijna 2 miljoen Nederlanders last van reumatische gewrichtsaandoeningen.Artrose is een ziekte van het kraakbeen en na hart-en vaatziekten de grootste oorzaak van blijvende invaliditeit. Het komt ook bij jongeren voor, dus het is niet alleen een slijtageziekte.Het gaat vaak samen met overgewicht en afnemende spierkracht en stabiliteit. Maar in grotere mate blijkt artrose het gevolg te zijn van ontstekingsprocessen, waarbij het hele lichaam betrokken is. Bij mensen worden kenmerkende ontstekingseiwitten gevonden, voordat slijtageklachten zich voordoen. Daarom staan leefstijlfactoren centraal in de behandeling van artrose, maar ook de aanpak van (laaggradige) ontstekingen in het lichaam.