Er wordt nogal eens gedacht dat je niets kunt doen tegen kanker en je maar moet afwachten of je het zult krijgen of niet. Toch kun je actief strijden hiertegen, door een aantal gedragsregels te volgen. Eén daarvan is stoppen met roken. Daarnaast speelt ook je manier van eten een beslissende rol bij het risico op kanker. Een derde van alle gevallen van kanker staat rechtstreeks in verband met onvolwaardige voeding. Vaak is dit een tekort aan plantaardige producten, zoals groente en fruit. Voor kankersoorten kun je een genetische aanleg hebben. Dat wil niet zeggen dat je het krijgt. Genen kunnen meer of minder actief zijn als reactie op de omgeving waarin ze verkeren.
Het beïnvloeden van je stofwisseling en je immuunsysteem kan ook tijdens en na een kankerbehandeling belangrijk zijn. Je lichaam moet immers voldoende energie hebben om kwaadaardige cellen aan te vallen en op te ruimen.
Kanker en voeding
Het voedingsadvies dat je binnen Goed Beter Gezond kunt verwachten, houdt rekening met de situatie waarin je je bevindt. Het is geen dieet, maar een richtlijn om vitale en onbewerkte voeding te gaan gebruiken, die je in je eigen keuken kunt bereiden. In afstemming met de medicijnen die je gebruikt of gebruikt hebt, kunnen voedingssupplementen worden geadviseerd. Stel jouw behandelend arts bij voorkeur op de hoogte van je voornemen naar een orthomoleculair therapeut te gaan. Houd er rekening mee dat er nog veel scepsis bestaat over deze complementaire therapie. Maar ook dat je zult ontdekken dat je door enkele lifestyle-veranderingen een positieve invloed hebt op je eigen welzijn.