Gezonde darmen

In gezonde darmen leven goede en slechte bacteriën naast elkaar, samen met een aantal soorten schimmels

Voor een goede gezondheid hebben we gezonde darmen nodig. In onze darmen leeft een ware dierentuin van allerlei verschillend soorten bacteriën (darmflora). Deze darmflora verschilt van persoon tot persoon. In de dunne darm leven andere soorten bacteriën dan in de dikke darm en ze hebben allemaal een ander effect op ons lichaam. Voor iedereen geldt dat een gezonde darmflora noodzakelijk is voor een goede darmfunctie. Gezonde, gevarieerde voeding en niet te veel stress zijn hiervoor essentieel.

Gezonde darmen en darmbacteriën

Darmbacteriën beïnvloeden de werking van ons immuunsysteem, ons gedrag en zelfs ons gewicht! En als bacteriën bijvoorbeeld verhuizen van de dikke naar de dunne darm, kunnen zij de darmwerking goed op zijn kop zetten. Aan de buitenkant van het lichaam is niet te zien welke bacteriën dat zijn. Of welke schimmels of parasieten er soms verstorend werken. Dit wordt pas duidelijk na een ontlastingsonderzoek.

Niet iedere bacterie eet dezelfde voeding. Sommige bacteriën leven op vezels (uit groenten) en andere weer op vetzuren. Bij een juist voedingspatroon wordt je darmflora voldoende gevoed. Maar als je bijvoorbeeld weinig vezels eet en voornamelijk ‘snelle’ koolhydraten, dan zal je darmflora in zijn taken achterblijven en gezondheidsproblemen geven. Snelle koolhydraten zitten o.a. in koekjes, snoep, witte rijst, aardappelpuree, tarwebrood en vruchtensap. Langzame koolhydraten zitten in o.a. in volkoren producten, fruit, groente, peulvruchten. Behalve voor gezonde darmen zijn langzame koolhydraten belangrijk voor een stabiele en goede bloedsuiker.

Neurotransmitters en je darmen

Gezonde darmen produceren dezelfde neurotransmitters als in de hersenen. Denk aan serotonine, dat ons een geluksgevoel en ontspanning bezorgt.

Ook hebben ze een belangrijke taak in het afbreken van o.a. hormonen en de aanmaak van bepaalde vitamines. Veel ziektebeelden komen voort uit een verstoring van de darmflora. Vandaar dat er bij orthomoleculaire therapie praktijk Goed Beter Gezond altijd aandacht is voor gezonde darmen.

Informatief

 • Bredere vergoedingen

  Binnenkort (waarschijnlijk aan het begin van de zomer 2024) is de kans nog groter dat het consult door de uw… Lees meer…

 • Vakantie

  De praktijk is in de maand mei gesloten. U kunt te allen tijde een bericht sturen naar: info@goedbetergezond.nl

 • Vergoeding consult 2024

  Vanaf 1 januari 2024 kunnen consulten weer (gedeeltelijk) vergoed worden door uw zorgverzekering. Voorwaarde is wel dat u aanvullend verzekerd… Lees meer…

 • 21-1-’20 korting op supplementen

  Wanneer u uw supplementen via Goed Beter Gezond bestelt, krijgt u aantrekkelijke kortingen. Op deze nieuwe pagina leest u hier meer… Lees meer…

je Goed voelen

Bij je goed voelen horen sport en gezonde voeding!

Bij je goed voelen horen sport en gezonde voeding!

Beter worden

Bij beter worden horen energie en juiste voeding!

Bij beter worden horen energie en juiste voeding!

Gezond zijn

Bij gezond blijven hoort natuurlijk gezonde voeding!

Bij gezond blijven hoort natuurlijk gezonde voeding!