Hormonale Disbalans

Bij ieder vrouw trekt onbalans in de hormoonhuishouding een eigen spoor.

Hormonale disbalans bij vrouwen

Je hormoonhuishouding bestaat uit alle hormonen en bijbehorende hormoonspiegel. Of je nu man of vrouw bent, je lichaam is in staat om een tekort of overschot aan bepaalde hormonen te corrigeren. Toch ontstaat er geregeld een hormonale disbalans bij vrouwen. Er zijn veel verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op je hormoonhuishouding, zoals stress en natuurlijk verkeerde voeding. Misschien is het wel druk op je werk en heb je daardoor geen tijd voor een gezonde voedzame maaltijd. Maar ook zorgen om iemand of simpelweg niet weten dat bepaalde voeding niet goed is voor je lichaam, kan een groot effect hebben en een disbalans veroorzaken.

Als deze disbalans te groot wordt, kan het lichaam deze niet meer zelf corrigeren. Dit merk je als je te maken krijgt met bepaalde klachten. Denk bijvoorbeeld aan stemmingswisselingen, gewichtsverlies of juist gewicht aankomen, een verminderd libido, of opvliegers tijdens de overgang. Veel van dit soort problemen kunnen duiden op een tekort of overschot van bepaalde hormonen, zoals het stresshormoon cortisol, oestrogeen of het schildklierhormoon.

Herkennen en herstellen van hormonale disbalans

Hormonen zijn chemische stoffen die via de bloedbaan hun invloed uitoefenen op organen en weefsels in het lichaam. Behalve geslachtshormonen hebben we hormonen die gemaakt worden in bijvoorbeeld de schildklier, de bijnieren en de alvleesklier. Ze remmen of activeren de aanmaak van stoffen of processen. Soms gaat dit niet helemaal goed en ontstaan er bepaalde hormoonziekten. Denk aan stress, PCOS, diabetes of slaapproblemen.

Symptomen van hormonale disbalans

  • Overgang: vaak worden o.a. onrust, slaapproblemen, opvliegers en wisselende stemming genoemd.
  • Schildklier: een te traag werkende schildklier kan signalen geven als lusteloosheid, gewichtstoename, depressie, droge huid, haaruitval, koude neus en handen. Bij een te snelwerkende schildklier zie je signalen als gewichtsverlies, hartkloppingen, menstruatieproblemen, prikkelbaarheid, vermoeidheid.
  • Burn-out: hierbij is het zenuwstelsel overbelast en wordt ernstige vermoeidheid, angst en onrust ervaren. Vaak zien we ontregeling van het immuunsysteem.
  • Diabetes: hierbij zien we ernstige schommelingen in de bloedsuiker t.g.v. een probleem met de insulinehuishouding. Klachten kunnen vermoeidheid, dorst, veel moeten urineren en terugkerende infecties zijn.

Hoe herstel je je hormoonhuishouding?

De hormoonhuishouding van vrouwen is complex en reguleert zichzelf in hoge mate, maar is ook te beïnvloeden door externe factoren. Om je hormoonhuishouding te herstellen moet je eerst onderzoeken waar de oorzaken liggen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je te weinig juiste voedingsstoffen gebruikt, welke (gif-)stoffen je binnen krijgt, door te weinig of juist overmatig sporten of te weinig rust. Maar ook door overgewicht, ziekte en/of behandeling. Dit zal eerst goed in kaart moeten worden gebracht voordat er een juist advies gegeven kan worden. Orthomoleculaire therapie kan jou helpen om het op een natuurlijke manier te herstellen.

Informatief

je Goed voelen

Bij je goed voelen horen sport en gezonde voeding!

Bij je goed voelen horen sport en gezonde voeding!

Beter worden

Bij beter worden horen energie en juiste voeding!

Bij beter worden horen energie en juiste voeding!

Gezond zijn

Bij gezond blijven hoort natuurlijk gezonde voeding!

Bij gezond blijven hoort natuurlijk gezonde voeding!